Tartalomjegyzék
Saverózió
Számos ételben és italban találhatóak természetes savak, melyek felpuhítják és fokozatosan feloldják fogaink külső, legkeményebb rétegét, a fogzománcot. Ezt a folyamatot nevezzük eróziónak.
Korai formában alig észrevehető elszíneződéseket okoz, súlyosabb esetekben a zománcréteg leválása következtében a sárgás dentin réteg láthatóvá válik. Ez már nagyfokú érzékenységgel is társul, melyet nyaki töméssel vagy végső esetben koronával lehet helyreállítani.
Legjellemzőbb tünete a fog érzékenysége hideg vagy meleg ételek-italok fogyasztásakor.
Ha valaki gyakran fogyaszt
- gyümölcsöt, gyümölcslevet (alma, narancs)
- bort (borkősav)
- ecetet tartalmazó salátaönteteket
- izotóniás vagy üdítőitalokat
- savas étrend kiegészítőket (pezsgőtabletta),
nagyobb valószínűséggel alakúlhat ki a fogzománc elvékonyodása.
Néhány betegség (pl. reflux) is okozhat saveróziót, ahol a gyomorsav visszafolyása eredményezi az eróziót.
A fogzománc védelme
Megelőzés céljából magas kálcium– és/vagy foszfortartalmú élelmiszereket (pl.: tej) fogyasztása javasolt. Savas italokat inkább az étkezésekkel egybekötötten célszerű fogyasztani, és utána legalább fél óráig nem szabad fogat mosni. Ilyenkor a felpuhult zománcrétegnek nem tesz jót a fogak „súrolása”, mivel könnyen leválhat. Kerülni kell a kortyolgatást és nem szabad a savas italokat sokáig szájban tartani. Elegendő mennyiségű cukormentes, alacsony savtartalmú ital vagy szénsavmentes víz fogyasztása tanácsos valamint a nyálelválasztást rágógumival való serkentése javasolt.
A fog érzékenységének csökkentése érdekében erre a célra kifejlesztett fogkrémek, szájvizek használhatóak.