fbpx
Deutsch
Fogzománc és citrom

Mi az erózió?

Tartalomjegyzék

Saverózió

Számos ételben és italban találhatóak természetes savak, melyek felpuhítják és fokozatosan feloldják fogaink külső, legkeményebb rétegét, a fogzománcot. Ezt a folyamatot nevezzük eróziónak.
Korai formában alig észrevehető elszíneződéseket okoz, súlyosabb esetekben a zománcréteg leválása következtében a sárgás dentin réteg láthatóvá válik. Ez már nagyfokú érzékenységgel is társul, melyet nyaki töméssel vagy végső esetben koronával lehet helyreállítani.

Legjellemzőbb tünete fog érzékenysége hideg vagy meleg ételek-italok fogyasztásakor.

Ha valaki gyakran fogyaszt

  • gyümölcsötgyümölcslevet (alma, narancs)
  • bort (borkősav)
  • ecetet tartalmazó salátaönteteket
  • izotóniás vagy üdítőitalokat
  • savas étrend kiegészítőket (pezsgőtabletta),

nagyobb valószínűséggel alakúlhat ki a fogzománc elvékonyodása.

Néhány betegség (pl. reflux) is okozhat saveróziót, ahol a gyomorsav visszafolyása eredményezi az eróziót.

A fogzománc védelme

Megelőzés céljából magas kálcium– és/vagy foszfortartalmú élelmiszereket (pl.: tej) fogyasztása javasolt. Savas italokat inkább az étkezésekkel egybekötötten célszerű fogyasztani, és utána legalább fél óráig nem szabad fogat mosni. Ilyenkor a felpuhult zománcrétegnek nem tesz jót a fogak súrolása”, mivel könnyen leválhat. Kerülni kell a kortyolgatást és nem szabad a savas italokat sokáig szájban tartani. Elegendő mennyiségű cukormentesalacsony savtartalmú ital vagy szénsavmentes víz fogyasztása tanácsos valamint a nyálelválasztást rágógumival való serkentése javasolt.

fog érzékenységének csökkentése érdekében erre a célra kifejlesztett fogkrémekszájvizek használhatóak.